Производители на плодове и зеленчуци настояват за програма за развитие на сектора

396
Производители на плодове и зеленчуци настояват за програма за развитие на сектора

За последните 20 години производството на зеленчуци у нас е намаляло над 4 пъти, а на плодове над 6 пъти. Все по-често предприятията работят с чужди суровини, а вносът оскъпява продукцията им поне с 20%. Тези тревожни тенденции очертаха производители и преработватели на плодове и зеленчуци, които се събраха на работна среща в Пловдив, информира БНТ.

Липсата на цялостна стратегия за развитието на селското стопанство по сектори, пречи на производителите на плодове и зеленчуци да планират дългосрочно разходите си. Преди по-малко от месец, много от тях разбират, че са на загуба заради отпадането на европейските субсидии за домати и праскови. А все още не е ясно, дали през 2008 г. държавата ще подпомага добива на пипер. В повечето страни на Евросъюза, производството на домати например, се субсидира на 50%.

Българският производител, колкото и ефективно да работи, ако не получи субсидия, той не може да предложи конкурентна стока. Респективно преработвателното предприятие не може да предложи продукт, който да е конкурентен, заяви Константин Ламбрев, председател на УС на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

През 2007 година вносът на консерви за първи път превиши износът. Тенденцията за тази година е още по-тревожна.

Затруднената дистрибуция на родната продукция и поскъпването на енергоматериалите също очертават тежка за производителите и преработвателите година. Ето защо те настояват спешно да се изготви дългосрочна програма за развитието на сектора, в която да се заложи и целенасочено субсидиране на проблемните култури.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg