Производителността на труда - най-висока в индустриалния сектор

1423
Производителността на труда - най-висока в индустриалния сектор

През първото тримесечие на 2012 г. БВП на един зает се увеличава с 2.6% в сравнение със същото тримесечие на предходната година, показват предварителните данни на НСИ.

Заетите лица в икономиката са 3.2 млн. Общият брой отработени часове е 1.31 млрд.

В сравнение с първото тримесечие на 2011 г. броят на заетите лица е намалял с 1.6%, като са отработени с 1.5% по-малко човекочасове. Структурата на заетостта по икономически дейности през първото тримесечие на 2011 и 2012 г. показва увеличение на относителния дял на заетите в сектора но услугите. Делът на заетите в индустрията намалява от 26.2 на 25.9%, а на в аграрния сектор понижението на заетостта е с с 0.4% до 17.9%

На едно заето лице се падат 4 888 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 11.9 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през първото тримесечие на 2012 г. реално се увеличава с 0.4% и съответно с 0.3% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година.

По предварителни данни за първото тримесечие на 2012 г. равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалния сектор - 5 118 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 12 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 4 117.7 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 11.3 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 858.2 лв. БДС на един зает и 2.8 лв. за един отработен човекочас.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg