Производствените цени растат през януари с 4.3%

1080
Производствените цени растат през януари с 4.3%

© Pixabay

Общият индекс на цените на производител през януари 2017 г. нараства с 0.6% спрямо предходния месец, сочат данни на НСИ. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 3.2%, в преработващата промишленост - с 0.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.4%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 0.9%, при производството на напитки - с 0.7%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.5%, а намаление е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 0.5%.

Общият индекс на цените на производител през януари 2017 г. нараства с 4.3%, в сравнение със същия месец на 2016 г. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 15.6%, и в преработващата промишленост - с 6.2%, а намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.4%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 18.3%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.1%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.9%, а намаление е регистрирано при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.3%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1.0%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари 2017 г. е с 0.5% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 0.7%, в добивната промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - по 0.3%.

В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.8%, при производството на напитки и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - по 0.7%, а намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 1.0%, и при производството на облекло - с 0.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари 2017 г. нараства с 1.9%, в сравнение със същия месец на 2016 г. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 14.0%, и в преработващата промишленост - с 3.8%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.5%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо януари 2016 г. са отчетени при: производството на основни метали - със 17.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.5%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.6%. Намаление на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и при производството на химични продукти - по 1.3%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през януари 2017 г. се увеличава с 0.8%, в сравнение с предходния месец. В преработващата промишленост е отчетено нарастване на цените с 0.5%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1.6%, и при производството на напитки - с 1.5%, а намаление е отчетено при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.7%, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0.4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през януари 2017 г. нараства с 9.0%, в сравнение със същия месец на 2016 година. В преработващата промишленост увеличението на цените на производител през януари 2017 г. е с 9.1% спрямо януари 2016 г.

По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 18.4%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.0%. Намаление на цените се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - със 7.4%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.5%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg