Производствените цени растат през януари с 4.3%

1152
Производствените цени растат през януари с 4.3%

© Pixabay

Общият индекс на цените на производител през януари 2017 г. нараства с 0.6% спрямо предходния месец, сочат данни на НСИ. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 3.2%, в преработващата промишленост - с 0.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.4%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 0.9%, при производството на напитки - с 0.7%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.5%, а намаление е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 0.5%.

Общият индекс на цените на производител през януари 2017 г. нараства с 4.3%, в сравнение със същия месец на 2016 г. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 15.6%, и в преработващата промишленост - с 6.2%, а намаление е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.4%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 18.3%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.1%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.9%, а намаление е регистрирано при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.3%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1.0%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари 2017 г. е с 0.5% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 0.7%, в добивната промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - по 0.3%.

В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.8%, при производството на напитки и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - по 0.7%, а намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 1.0%, и при производството на облекло - с 0.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари 2017 г. нараства с 1.9%, в сравнение със същия месец на 2016 г. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 14.0%, и в преработващата промишленост - с 3.8%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.5%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо януари 2016 г. са отчетени при: производството на основни метали - със 17.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.5%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.6%. Намаление на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и при производството на химични продукти - по 1.3%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през януари 2017 г. се увеличава с 0.8%, в сравнение с предходния месец. В преработващата промишленост е отчетено нарастване на цените с 0.5%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1.6%, и при производството на напитки - с 1.5%, а намаление е отчетено при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.7%, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0.4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през януари 2017 г. нараства с 9.0%, в сравнение със същия месец на 2016 година. В преработващата промишленост увеличението на цените на производител през януари 2017 г. е с 9.1% спрямо януари 2016 г.

По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 18.4%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.0%. Намаление на цените се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - със 7.4%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.5%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас