Производствените цени растат през юли

551
Производствените цени растат през юли

© Pixabay

Общият индекс на цените на производител през юли 2017 г. нараства с 1.3% спрямо предходния месец, сочат данни на Националния статистически институт. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.5%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 2.9%, и в преработващата промишленост - с 0.2%.

По-съществен спад на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти - с 2.4%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.6%, а увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 0.8%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0.7%.

Общият индекс на цените на производител през юли 2017 г. нараства с 4.7% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.0%, в добивната промишленост - с 6.8%, и в преработващата промишленост - с 2.8%.

В преработващата промишленост по-съществено нарастване на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 10.2%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 5.0%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.7%, а намаление е регистрирано при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.9%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - по 0.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2017 г. е с 2.4% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.9%, докато намаление е регистрирано в добивната промишленост - с 0.6%, и в преработващата промишленост - с 0.1%.

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на химични продукти - с 3.0%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.6%, а увеличение е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 1.5%, и при производството на основни метали - с 1.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2017 г. нараства с 5.3% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.3%, в добивната промишленост - с 4.2%, и в преработващата промишленост - с 2.4%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо юли 2016 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 8.6%, производството на тютюневи изделия и производството на електрически съоръжения - по 4.5%. Намаление на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.3%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0.1%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през юли 2017 г. е с 0.7% под равнището от предходния месец.

В преработващата промишленост е отчетено намаление на цените с 0.3%. По-ниски цени са регистрирани при производството на химични продукти - с 2.0%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.9%, а увеличение се наблюдава при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1.1%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.0%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през юли 2017 г. нараства с 3.5% в сравнение със същия месец на 2016 година.

В преработващата промишленост увеличението на цените е с 3.2%. По-високи цени са отчетени при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 11.0%, и при производството на основни метали - с 10.5%, а намаление се наблюдава при производството на химични продукти - с 2.5%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 1.4%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg