Производствените цени са нараснали с 5.3% за година

641
Производствените цени са нараснали с 5.3% за година

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през януари 2012 г. е с 1.7% над равнището от предходния месец, показват данните на Националния статистически институт.

Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 2.6%, в преработващата промишленост - с 1.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 6.2%, при производството на химични продукти - с 3.1%, и при производството на тютюневи изделия - с 1.4%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през януари 2012 г. нараства с 5.3% в сравнение със същия месец на 2011 година. Цените се увеличават в преработващата промишленост - с 6.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.1%, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - с 3.4%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо януари 2011 г. е отчетено при: производството на химични продукти - с 16.3%; ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8.0%; производството на тютюневи изделия - със 7.1%, и производството на хранителни продукти - със 7.0%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 3.2%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.9%.

Общият индекс на цени на производител през януари 2012 г. нараства с 2.4% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2.5%, в преработващата промишленост - с 2.6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.5%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - със 7.2%, при производството на химични продукти - с 3.1%, и при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 2.1%.

Общият индекс на цените на производител през януари 2012 г. се увеличава с 4.8% в сравнение със същия месец на 2011 година.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg