Производствените цени у нас бележат ръст през юли

278
Производствените цени у нас бележат ръст през юли

© Pixabay.com

Общият индекс на цените на производител през юли 2021 г. се увеличава с 3.0% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.6%, в добивната промишленост - с 6.7%, и в преработващата промишленост - с 1.4%, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.2%, производството на основни метали - с 2.2%, производството на химични продукти - с 2.0%. Понижение на цените е отчетено при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1.2%, и при производството, некласифицирано другаде - с 0.6%.

Общият индекс на цените на производител през юли 2021 г. се увеличава с 13.6% в сравнение със същия месец на 2020 година. Нарастване на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 24.8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15.1%, и в преработващата промишленост - с 12.8%.


По-значителен ръст е отчетен при: производството на основни метали - с 39.0%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 15.1%, производството на химични продукти - с 13.8%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 10.8%. Намаление на цените се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 1.5%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.4%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2021 г. се увеличава с 3.4% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.2%, в преработващата промишленост - с 1.2%, и в добивната промишленост - с 1.0%.

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 3.4%, производството на метални изделия без машини и оборудване и производството на електрически съоръжения - по 1.5%. Намаление е отчетено при: производството на облекло - с 0.3%, производството на напитки - с 0.2%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0.1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2021 г. нараства с 11.9% в сравнение със същия месец на 2020 година. Повишение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 21.5%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12.8%, и в преработващата промишленост - с 10.8%.

Спрямо юли 2020 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 44.5%, производството на химични продукти - с 24.8%, производството на електрически съоръжения - с 12.1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 9.8%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 9.6%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през юли 2021 г. нараства с 2.4% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2020 г. е регистриран ръст от 16.4%.


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg