Производствените цени у нас се повишават с 15.4% на годишна база през март

427
Производствените цени у нас се повишават с 15.4% на годишна база през март

Индексът на производствените цени у нас е отбелязал повишение от 2.7% на месечна база през изминалия месец, посочиха изнесени данни на Националния статистически институт.

На годишна база инфлацията при производствените цени е възлязла на значителните 15.4%, което е един тревожен симптом за стабилността на цените у нас, както и за бъдещото ниво на инфлацията при потребителските стоки.

В основата на инфлацията сред производствените стоки стои повишението на цените в преработващата промишленост, което възлиза на 3.4% през месеца.

Увеличение на цените има при: производството и леенето на метали - със 7.3%, производството на електрически машини и апарати и производството на дървен материал и изделия от него - съответно с 3.4 и 3.5%.

Цените на хранителни продукти и напитки се повишават с 1.1% през март, в сравнение с февруари, сочи още статистиката.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през март 2008 г. спрямо същия месец на 2007 г. нараства с 15.4%.

В преработващата промишленост през март цените на вътрешния пазар се увеличиха с 18.2% спрямо съответния месец на 2007 г. Най-значимо е увеличението на цените спрямо март 2007 г. при производството на хранителни продукти и напитки - с 23.2%.

От останалите дейности на преработващата промишленост с по-високо относително увеличение на цените спрямо март 2007 г. има при: производството на електрически машини и апарати - с 16.7%; производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 14.1%; производството на дървен материал и изделия от него - с 10.7%; производството на дървесна маса, хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 10%; производството на машини, оборудване и домакински уреди - с 8.3%; производството на продукти от неметални минерални суровини - със 7.9%; и производството на химични продукти - със 7.8%.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg