Производство на българско кисело мляко в Катар?

2727
Производство на българско кисело мляко в Катар?

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще предложи на катарски инвестиционни фондове проекти за над 300 млн. евро. Това съобщи той в Доха, по време на посещението на българската правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Въпреки че на предвидения по-рано бизнес форум в Доха почти нямаше присъствие на поканените над 300 катарски компании, Трайков заяви, че „Катар е страна с 500 000 жители, която сама по себе си не би могла да представлява пазар за български стоки и услуги, но има три специфики, които я правят интересен икономически партньор на България“:

„Първата е амбицията на Катар, съчетана с икономическа мощ, да има присъствие във всички страни от региона на Северна Африка и Близкия изток. Така че Катар може да се разглежда като своеобразен "разпределителен център" за инвестиции и бизнес.

Втората причина е, че Катар сам по себе си е много сериозен източник на инвестиции – 46 млрд .долара за миналата година - и всяка страна търси начин да привлече интереса към себе си.

И третата особеност – икономическите структури в арабската държава са в голяма степен централизирани и решенията за големи икономически проекти се взимат от ограничен кръг икономически субекти. С всеки от тях имам организирани срещи“, посочи Трайков.

Остава интересът ни за доставка на втечнен природен газ от Катар през терминал в Гърция или Турция. Този проект има потенциал да се превърне в регионален за няколко страни от Югоизточна Европа, включително и с подкрепата на ЕС, каза още Трайков.

Катарският бизнес се интересува от мащабни проекти, които съчетават висококатегориен туризъм, изграждане на инфраструктура и земеделие.

С държавния инвестиционен фонд на Катар "Катари Диар" и с "Катари Холдинг" българската страна ще предложи за обсъждане проекти, свързани с изграждане на индустриална зона и интермодален парк в Русе, икономическа зона София-Божурище, индустриален и логистичен парк в Бургас, Плевен и София и голям проект в земеделието.

Държавата създаде условия за реализация на инвестиционни намерения между двете страни – създадено е съвместно дружество между Държавния инвестиционен фонд на Катар (Qatar investment Authority) и "Национална компания индустриални зони” ЕАД с капитал 500 млн.щ.д. То е готово да започне работа във всеки момент, в който има конкретен проект, заяви Трайков. Дружеството ще подкрепя инвестиционни проекти в сферата на финансовите услуги, туризма, селското стопанство и недвижимите имоти.

Същевременно от МИЕТ съобщиха, че се обсъжда и възможности за производство на българско кисело мляко в Катар. Eл Би Булгарикум – българската държавна компания, чийто принципал е министърът на икономиката, енергетиката и туризма - и най-голямата катарската фирма в хранителния сектор Hassad Food обсъдиха възможностите за предоставяне на лиценз за производство на българско кисело мляко в Катар и сътрудничество в създаването на иновативни млечни продукти – пробиотични и пребиотични храни за здравословно хранене. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Венцислав Георгиев, който участва в представяне на българската хранителна индустрия в рамките на бизнес форума в Доха.

 Ел Би Булгарикум предлага на катарските партньори и износ на български закваски за млечни продукти. Разговорите между двете компании ще продължат и утре, като ще бъдат обсъдени възможности не само за Катар, а и за държави от Близкия Изток и Северна Африка.

По-късно днес министър Трайков ще се срещне с мениджмънта на "Катар 2022", които организират изграждането на обектите за Световното първенство по футбол, чийто домакин ще е Катар през 2022 г. Утре министър Трайков ще разговаря с министъра на бизнеса и търговията шейх Ясим бин Абдулазис бин Хамад Ал Тани, както и с мениджмънта на "Катари Диар" и "Катари холдинг".

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Sugi
# 0
07:03 | 27 March 2012
I ltierally jumped out of my chair and danced after reading this!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...