Производството в текстилната и шивашка индустрия с ръст около 4%

822
Производството в текстилната и шивашка индустрия  с ръст около 4%

Ръстът на производството в сектора текстилна и шивашка индустрия през първата половина на тази година е между 3.5 и 4 на сто. Това каза председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил Валерия Жекова при откриването на шестото издание на Балканското изложение за облекло и текстил BGate в Интер експо и конгресен център София.

Според Жекова тези данни показват, че индустрията запазва конкурентоспособността си, въпреки тежката пазарна ситуация в Европа и света и вътрешните трудности пред бранша.

Секторът е изключително експортно ориентиран, като 92 на сто от продукцията е за износ за държавите от Европа. По данни на асоциацията за миналата година износът на текстилната и шивашката индустрия възлиза на 1.9 млрд. евро с положителен търговски баланс от 300 млн. евро.

Председателят на Германското дружество за техническо сътрудничество Хенинг Твестен отбеляза необходимостта от увеличаване на цената на работната ръка в сектора. Той информира за интерес на чуждестранни компании, които желаят да инвестират в страната, и отбеляза, че местният пазар значително се е разраснал.

В приветствието на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров до участниците в изложението, прочетено от неговия заместник Анна Янева, се отбелязва, че секторът "производство на облекло и текстил" е започнал най-бързо развитието си в новите пазарни условия от началото на прехода и е с най-динамични темпове на растеж.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg