Прокопиев: Фискалният резерв е именно за трудни моменти

761
Прокопиев: Фискалният резерв е именно за трудни моменти

На фона на общото икономическо положение в държавата - икономическата активност е спаднала, търсенето е намаляло, нормално е приходите от косвени данъци да спаднат, съответно бюджетът да има проблеми с приходната част, каза Иво Прокопиев, председател на Камарата на работодателите и индустриалците в България.

В момента е добре, че се прави актуализация на бюджета, това, което трябва да се отбележи е, че има прехвърлени разходи от около половин милиард от миналата година, т. е. на текуща счетоводна база дефицитът ще бъде малко по-малък - по-скоро към 4%, обясни председателят на КРИБ.

3 млрд. лв. е разликата между приходната и разходната част, която може да бъде покрита по няколко начина, не само от фискалния резерв. Тази разлика може да бъде покрита с издаване на нов дълг, с продажба на активи и с използване на съществуващи резерви, какъвто е фискалният, разясни Иво Прокопиев.

Една от целите и функциите на фискалния резерв е да служи за подкрепа на бюджета в трудни моменти, какъвто е настоящият. Правителството от тези три възможности е заложило на резерва. Има малко предвидени средства от приватизация - 208 млн. лв. и под 100 млн. от издаване на нов дълг главно на вътрешния пазар, това е положението в момента, допълни той.

Според Пропопиев приходите от приватизация са подценени, могат да бъдат много повече и това е един резерв. Възможности за излизане на пазарите и издаване на дълг съществуват, но там положението е много динамично заради нестабилността на Гърция в еврозоната, сега Испания се клати в момента, инвеститорите на пазара са много нервни и не е ясно дали ще има подходяща обстановка.

Това, което трябва да се каже е, че фискалният резерв, заради механизма на валутния борд, има и функцията да налива ликвидност в банковата система - тоест той е двoяк: от една страна е подкрепа на публичните финанси, от друга - гарант за стабилността на финансовата система. Той ще се използва в такива съотношения - от 7 млрд., ако се изхарчат 3 ще останат 4 да продължат да подкрепят стабилността на системата, поясни председателят на КРИБ.

Източник: БНТ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg