Прокуратурата потвърди: Има тежки злоупотреби в АЕЦ Белене

953
Прокуратурата потвърди: Има тежки злоупотреби в АЕЦ Белене

Прокуратурата официално потвърди, че са били извършени тежки злоупотреби в областта на енергетиката, включително и опити за унищожаване на документи, свързани с плащания след спирането на проекта за АЕЦ "Белене".

От съобщение на прокуратурата става ясно, че ръководствата на НЕК са изпащали незаконно 950 000 евро на месец на консултантските фирми „Уорли Парсънс" и „Риск Инженеринг" в продължение на година и половина, въпреки че проектът е бил официално прекратен, предаде Труд.

Във връзка с проведената на 20.09.2013 г. съвместна операция на СГП, ДАНС и МВР, от прокуратурата обявиха следното:

„В началото на месец август 2013 г., в СГП е постъпил доклад от ДАНС за извършени от длъжностни лица злоупотреби в областта на енергетиката и по-конкретно - при изпълнение на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене", които злоупотреби са нанесли крупни имуществени вреди на страната““

До настоящия момент, се установява следното:

На 29.03.2012 г., с решение на Министерския съвет на Р. България, е наложен мораториум на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене", което по същество означава спиране на всякаква дейност, свързана с реализацията му.

В рамките на проекта са сключени договори за осъществяване на строителен надзор с дружествата „Уорли Парсънс" и „Риск Инженеринг".

Въпреки че съгласно клаузите в тези договори изрично е отразено, че решенията на държавни органи (в случая наложеният мораториум) се явяват форс мажорни обстоятелства, при настъпването на които страните по договорите се освобождават от задълженията си, двама от бившите изпълнителни директори на НЕК ЕАД не са предприели процедура по спиране на плащанията.

Така, през следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на дружествата „Уорли Парсънс" и „Риск Инженеринг" са били преведени суми в размер на около 950 000 ерво на месец, за извършване на строителен надзор по проект, който по същество е спрян.

На 19.09.2013 г., в СГП е постъпил нов доклад от ДАНС, в който е посочено, че са предприети действия по укриване и унищожаване на уличаващи документи.

Това наложи незабавно провеждане на операция на 20.09.2013 г., в хода на която бяха извършени претърсвания и изземвания от офисите на „Уорли Парсънс", „Риск Инженеринг" и НЕК ЕАД. Целта е да се обезпечи приобщаването към материалите по делото на нужните документи, относими към предмета на разследването.

В хода на операцията са били задържани, за 24 часа, по реда на Закона за министерство на вътрешните работи (ЗМВР) лицата Иво Лефтеров и Крум Анастасов /бивши изпълнителни директори на НЕК ЕАД/ и изпълнителниятдиректор на „Уорли Парсънс" - Събин Събинов .

Към настоящия момент по делото няма повдигнати обвинения. Предстои анализ на огромното количество информация и документи, събрани в хода на проведената в петък операция.

След запознаване с иззетата документация и детайлният й анализ, ще бъде взето решение за хода на по-нататъшните процесуално-следствени действия от страна на прокуратурата.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg