Прокуратурата води 2 досъдебни производства за АЕЦ Белене

631
Прокуратурата води 2 досъдебни производства за АЕЦ Белене

Прокуратурата води 2 досъдебни производства свързани с АЕЦ "Белене". Това съобщи Стелиана Кожухарова, говорител на главния прокурор и прокурор от Върховната касационна прокуратура.

Повод за извънредната пресконференция бе публикувано по-рано днес в медиите съобщение на прокуратурата, че е прекратено едно досъдебно производство за АЕЦ "Белене".

В прокуратурата в момента се водят девет преписки и досъдебни производства, свързани с обекти в областта на енергетиката, уточни Стелиана Кожухарова.

По думите й пет са досъдебните производства, а 4 - предварителните проверки. Една от тях вече е приключила, а по една е постановен отказ. Една предварителна проверка и едно досъдебно производство относно енергиен обект, какъвто е АЕЦ „Белене", не може да обхване всичко, коментира Кожухарова. Тя отбеляза, че всички съдебни проверки и досъдебни производства са по конкретни поводи, като се проверяват конкретни сигнали, а не - цялостните разходи на средства.

По отношение на предварителната проверка, завършила с отказ за образуване на досъдебно производство, Стелиана Кожухарова посочи, че тя е свързана с разходи, отпуснати по силата на Постановление 259 от 27 октомври 2008 г. на Министерски съвет, което се отнася за закупуването на акции на стойност 300 милиона лева. След предварителната проверка е установено, че средствата са разходвани за каквото са отпуснати и няма нарушение.

Приключилата проверка е свързана със сигнал на Агенцията за държавен финансов надзор. Тя се води от няколко месеца, заведена е от есента на миналата година.

Две от досъдебните производства, по които се работи, са свързани с АЕЦ „Белене", като работата на прокуратурата по този случай продължава. „Някои от другите досъдебни производства се водят срещу длъжностни лица от Националната електрическа компания (НЕК)", заяви Кожухарова. По думите й проверките, които са свързани с длъжностни лица от НЕК, могат да засегнат и случаи като „Белене".

Прокуратурата работи с целия си потенциал по получаването на конкретните сигнали свързани с енергийните дружества и няма да остави съмнения в обществото по този въпрос, заяви категорично Кожухарова. Тя уточни, че едно досъдебно производство е образувано за „Цанков камък", едно досъдебно производство и една предварителна проверка са образувани срещу длъжностни лица в НЕК и една предварителна проверка е образувана във връзка с "Марица Изток" 2.

Основните проверки са за това - дали има престъпления по служба по член 282 от Наказателния кодекс. Кожухарова потвърди, че в прокуратурата отдавна е пристигнал сигналът на премиера във връзка с договорите, сключвани от предишното правителство.

Те се проверяват от специално сформиран екип, определен от градския прокурор Николай Кокинов. "Ако получим сигнал, съдържащ данни за престъпления в енергийно разпределителните дружества, ще го проверим", заяви още Кожухарова.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg