Промени в 9 наредби за безопасността на техническите средства разработиха в МЗГ

407
Промени в 9 наредби за безопасността на техническите средства разработиха в МЗГ

Промени в девет наредби, свързани най-вече с безопасността на техническите средства, използвани в земеделието от нашите стопани на полето, са разработени в Министерство на земеделието и горите. Наредбите са напълно готови и предстои разглеждането им на Колегиум най-късно до края на май. Това информира по време на откриването заместник-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова участниците в Деветото специализирано изложение на земеделска и автомобилна техника в гр. Русе.

Проектите предвиждат мерки за адаптиране на българското законодателство в областта на новите колесни и верижни селскостопански и горски трактори. Подготвените промени са свързани както с безопасността на работа - условията и реда за одобрение на типа на предно монтирана защитна конструкция, безопасност на стъклото, двигатели с компресионно запалване, така и с необходимите документи за сертифициране на техниката, съобщи още д-р Бъчварова.

По-тясно взаимодействие и сътрудничество между научно-приложната общност и университетските институции, обсъдиха на среща заместник-министър д-р Бъчварова и ректорът на Русенския университет доц. д-р Марко Тодоров.

Изложението в Русе, което е единственото по рода си в Централния северен район на страната и трето по големина в България, беше открито от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Форумът се провежда ежегодно през месец май на територията на Русенския университет, където се намира и единственият в страната ни факултет за подготовка на кадри по Земеделска техника и технологии. То се организира от факултетите „Аграрно-индустриален” и „Транспортен” на Русенския университет и със съдействието на Област – Русе, Община – Русе и Съюза на учените – Русе.

153 фирми производители, вносители и дистрибутори на техника от цялата страна, научните институти и организации ще представят най-новите и най-добрите си постижения в областта на земеделието.

По време на двудневното изложение катедри от факултетите на университета ще представят свои разработки и услуги, които могат да ползват фирми, частни стопани, арендатори и земеделски производители.

Във форума участват и фирми, занимаващи се със семепроизводство и посадъчен материал, фирми за търговия с препарати и средства за растителна защита, фирми, предлагащи мобилна, стационарна, диагностична, ремонтна, обработваща и спомагателна техника за растениевъдство, животновъдство и обработваща и преработваща промишленост и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg