Промени в Закона за специалните разузнавателни средства прие парламентът

386
Промени в Закона за специалните разузнавателни средства прие парламентът

Право да искат използване на специални разузнавателни средства и да използват събраните чрез тях данни и веществени доказателства ще имат и главните дирекции на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС), съобщи БТА.

При получаване на резултати извън направеното искане, отнасящи се до компетентността на други органи, ще се уведомява незабавно министърът на вътрешните работи или писмено упълномощеният от него заместник-министър, както и председателят на ДАНС или писмено упълномощен от него заместник-председател на агенцията.

Веществените доказателствени средства от СРС ще се съхраняват от органите на МВР и от органите на ДАНС, до образуване на досъдебно производство. Материалният носител, съдържащ информация, която не се използва за изготвяне на веществени доказателствени средства, независимо дали представлява класифицирана информация, ще се унищожава в 10-дневен срок с протокол.

Предвижда се протоколът за унищожаването, заедно с искането и разрешението за СРС, да се изпращат на съответния орган, поискал използването на СРС, в 10 дневен срок от унищожаването на материалния носител. Изпълнението на закона се възлага на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg