Промишлените предприятия у нас свиват инвестициите със 7.4%

1145
Промишлените предприятия у нас свиват инвестициите със 7.4%

© Pixabay

През март 2017 г. Националният статистически институт проведе регулярното бизнес наблюдение на инвестиционната активност  сред промишлените предприятия, с което бе осигурена информация както за реализираните от тях инвестиции през 2016 г., така и за инвестиционните им планове през тази година, съобщават от националната статистика.

По данни от изследването разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2016 г. са с 1.6% по-малко, в сравнение с 2015 година.

Резултатите от проведената анкета на инвестиционната активност показват, че плановете на промишлените предприятия през 2017 г. са за свиване на инвестициите със 7.4% спрямо направените през предходната година. В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е 85.5%, като мениджърите от този сектор предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 11.2%, в сравнение с 2016 година.

По основни производствени групировки най-голям относителен дял в инвестициите през 2017 г. се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (44.1%), при което се предвижда ръст от 5.9% спрямо предходната година.

На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 27.2%), при които също се очаква увеличение (с 9.9%),в сравнение с 2016 година.

Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 15.4%, като предвижданията на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 37.0% спрямо предходната година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg