Промишленото производство бележи ръст през април

248
Промишленото производство бележи ръст през април

© Pixabay.com

Сезонно изгладеният  индекс на промишленото производство се увеличава с 0.2% през април 2021 г. в сравнение с март 2021 г., сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

През април 2021 г. календарно изгладеният индекс  на промишленото производство нараства с 22.8% спрямо съответния месец на 2020 година.

Месечни изменения


През април 2021 г. повишение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.2%, а понижение в добивната промишленост - с 6.0%, и при преработващата промишленост - с 0.8%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 13.9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 11.5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10.7%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5.7%. Съществено увеличение е регистрирано при: производството, некласифицирано другаде - с 25.0%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 9.5%, производството на тютюневи изделия - със 7.3%.

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 26.2%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 14.5%, и в добивната промишленост - с 4.6%.

Значителен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 259.4%, производството, некласифицирано другаде - с 89.5%, производството на мебели - с 54.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 46.4%, производството на електрически съоръжения - с 45.7%. Най-голямо намаление е отчетено при: производството на напитки - с 20.2%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 16.4%, производството на химични продукти - с 9.6%.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg