Промишленото производство намалява с 0.1% през май

286
Промишленото производство намалява с 0.1% през май

© Pixabay.com

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през май 2020 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство намалява с 0.1% в сравнение с април 2020 година.

През май 2020 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран спад от 16.1% спрямо съответния месец на 2019 година.

Месечни изменения


През май 2020 г. понижение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 5.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.7%, а увеличение - в преработващата промишленост - с 1.1%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 52.2%, производството на облекло - с 18.9%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 18.7%, производството на мебели - с 14.1%.

Съществено намаление е регистрирано при: производството на тютюневи изделия - с 18.6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 16.1%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 6.4%. 

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 16.9%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15.5%, и в добивната промишленост - с 8.2%.

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 60.6%, производството на тютюневи изделия - с 46.2%, производството, некласифицирано другаде - с 44.4%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 39.3%.

Най-голямо увеличение е отчетено при: производството на основни метали - с 16.2%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.1%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 5.1%.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg