Промишленото производство намалява за декември

450
Промишленото производство намалява за декември

По предварителни данни, през декември 2009 г., индексът на промишленото производство намалява с 12.1% в сравнение с декември 2008 година.

В преработващата промишленост продукцията намалява с 14.3%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12.0%, докато в добивната промишленост е отчетен ръст от 13.6%. Регистрираният спад в производството на инвестиционни продукти е 19.4%, в производството на продукти за междинно потребление - 16.8%, в производството на енергийни продукти - 4.2%.

В сравнение с предходния месец е отчетено намаление с 0.7%, като спадът в добивната промишленост е с 12.5%, в преработващата промишленост - с 2.6%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ продукцията нараства с 9.5%. Намалява производството на основни метали с 28.3%, производството на изделия от други неметални минерални суровини с 18.7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло с 15.9%.

Същевременно нараства производството на напитки с 14.3%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9.1%, производството на хранителни продукти - със 7.6%, производството на облекло - с 4.4%.

През декември 2009 г. оборотът на предприятията от промишлеността намалява с 9.8% в сравнение с декември 2008 година. В производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ спадът е 23.7%, в преработващата промишленост - 5.3%, докато в добивната промишленост е регистрирано увеличение от 24.0%.

В сравнение с предходния месец, оборотът през декември 2009 г. нараства с 5.8%, като в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ увеличението е 9.1%, а в преработващата промишленост - 5.7%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg