Промишленото производство нараства с 1.6% през ноември

1260
Промишленото производство нараства с 1.6% през ноември

Индексът на промишленото производство , изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 1.6% в сравнение с октомври 2016 година, сочат предварителните данни на НСИ за ноември 2016 г.

През същия месец при календарно изгладения индекс  на промишленото производство е регистриран ръст от 4.3% спрямо съответния месец на 2015 година.

През ноември 2016 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 2.4%, и в добивната промишленост - с 2.2%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление от 1.3%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 16.8%, производството на тютюневи изделия - с 12.8%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 9.6%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 9.0%.
Спад е регистриран при: производството на облекло - със 7.1%, производството на химични продукти - с 6.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.6%, производството на напитки - с 3.7%.
На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 9.8%, в преработващата промишленост - с 4.9%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.0%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 20.0%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 19.8%, производството на химични продукти - със 17.1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 16.4%.

Намаление е отчетено при: производството на превозни средства, без автомобили - с 26.0%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 19.3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 13.0%, производството на тютюневи изделия - с 12.3%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg