Промишленото производство пада с 14.7% за януари

717
Промишленото производство пада с 14.7% за януари

По предварителни данни на НСИ през януари 2010 г. индексът на промишленото производство намалява с 0.9% в сравнение с януари 2009 г., а спадът на годишна база е 14.7 на сто.

В преработващата промишленост продукцията намалява с 1.5%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетен ръст от 1.1%, а в добивната промишленост от 0.4%. Регистрираният спад в производството на инвестиционни продукти е 8.5%, в производството на продукти за междинно потребление - 1.0%, а в производството на енергийни продукти, продукцията нараства с 6.1%.

В сравнение с предходния месец е отчетено намаление с 14.7%, като спадът в преработващата промишленост e с 19.5%, в добивната промишленост - с 11.4%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 3.5%.

Намалява производството на изделия от други неметални минерални суровини с 38.9%, производството на метални изделия, без машини и оборудване с 31.3%, производството в печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители с 25.8%, производството на хранителни продукти с 25.1%. Същевременно нараства производството на основни метали - с 4.2%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.8%.

По предварителни данни през януари 2010 г. оборотът на предприятията от промишлеността намалява с 2.8% в сравнение с януари 2009 година. В производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ спадът е 8.9%, докато в преработващата промишленост е регистрирано увеличение от 0.2%, a в добивната промишленост - от 0.3%.

В сравнение с предходния месец, оборотът през януари 2010 г. намалява с 18.1%, като в преработващата промишленост намалението е с 27.4%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение от 8.6%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg