Промишленото производство с ръст от над 1% през февруари

329
Промишленото производство с ръст от над 1% през февруари

© Pexels.com

Сезонно изгладеният индекс на промишленото производство отчита ръст от 1.1% през февруари 2020 г. в сравнение с януари, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

През февруари 2020 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 0.1% спрямо съответния месец на 2019 година.

Месечни изменения


През февруари 2020 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 1.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%, а намаление - в добивната промишленост - с 0.6%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 14.3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 8.8%, производството на електрически съоръжения - с 5.8%, производството на превозни средства, без автомобили - с 4.9%. Съществено намаление е регистрирано при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9.5%, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5.5%.

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 2.4%, а спад - в добивната промишленост – с 8.5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.3%.

По-бедните страни са най-слабо подготвени за блокада при пандемияВ по-слабо развитите страни има и някои предимства, като това, че по-възрастните хора са по-малък процент от наслението

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството,  екласифицирано другаде - с 25.1%, производството на превозни средства, без автомобили - със 17.9%, производството на тютюневи изделия - с 15.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 12.2%. Найголямо намаление е отчетено при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12.8%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10.3%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 9.0%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - със 7.2%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg