Промишленото производство с ръст от над 1% през октомври

440
Промишленото производство с ръст от над 1% през октомври

© Pixabay

По предварителни данни през октомври 2019 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 1.1% в сравнение със септември 2019 година.

През октомври 2019 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира ръст от 1.7% спрямо съответния месец на 2018 година.

Месечни изменения


През октомври 2019 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост (с 1.8%), и в добивната промишленост (с 0.7%), а намаление - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 4.6%).

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при  производството на хранителни продукти (с 6%), производството на превозни средства, без автомобили (с 5.3%), обработката и производството на кожени изделия (4.4%) и производството на
метални изделия (4.4%).

Съществено намаление е регистрирано при производството на електрически съоръжения (с 3.3%), производството на текстил (с 2.8%) и производството на тютюневи изделия (2%).

Годишни изменения

На годишна база ръст на индекса на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост (с 9.4%) и в преработващата промишленост (с 2.5%), а спад - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 6.8%).

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството на основни метали (с близо 18%), производството на хранителни продукти (с 13%), печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители (с 5.9%).

Най-голямо намаление пък е отчетено при производството на тютюневи изделия (с 28.1%), производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон (с 8.4%), производството на лекарствени вещества и продукти (със 7.2%) и производството на химични продукти (с 5.9%).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg