Промишленото производство се повишава през ноември

513
Промишленото производство се повишава през ноември

По предварителни данни през ноември 2009 г. индексът на промишленото производство намалява с 10.8% в сравнение с ноември 2008 година, съобщава НСИ.

В преработващата промишленост продукцията намалява с 14.0%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 8.1%, докато в добивната промишленост е отчетен ръст от 13.5%. Регистрираният спад в производството на инвестиционни продукти е 23.3%, в производството на продукти за междинно потребление - 10.3%, в производството на енергийни продукти - 1.9%.

В сравнение с предходния месец е отчетено увеличение от 1.2%, като в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ нарастването е 13.6%, докато в добивната промишленост продукцията намалява с 3.5%, а в преработващата промишленост - с 1.7%. Ръст е регистриран при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - 8.5%, производството на химични продукти - 3.6%, производството на основни метали - 2.5%. Същевременно намалява производството на тютюневи изделия - с 6.4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 5.5%, производството на облекло - с 3.6%.

По предварителни данни през ноември 2009 г. оборотът на предприятията от промишлеността намалява с 13.2% в сравнение с ноември 2008 година. В производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ спадът е 18.4%, в преработващата промишленост - 12.8%, докато в добивната промишленост е регистрирано увеличение от 13.3%.

В сравнение с предходния месец, оборотът през ноември 2009 г. нараства с 0.7%, като в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ увеличението е 17.2%, а в преработващата промишленост е отчетено намаление с 3.7%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg