Промишленото производство се повишава през юни

401
Промишленото производство се повишава през юни

© Pixabay

Сезонно изгладеният индекс на промишленото производство се увеличава с 5.8% през юни в сравнение с май 2020 година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт.

На годишна база (спрямо юни 2019 година) календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 7.7%.

Месечни изменения


През юни 2020 г. повишение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост  (с 9.1%), в преработващата промишленост (с 6.0%) и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 5.2%).

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета (със 73.2%), производството на мебели (с 24%),
производството на тютюневи изделия (с 15.9%) и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели (с 14.8%).

Съществено намаление е регистрирано при производството на облекло (с 19.5%), и при производството на метални изделия, без машини и оборудване (с 5%).

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост (с 9.7%) и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 8.5%), а ръст - в добивната промишленост (с 14.9%).

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение (с 29.9%), ремонта и инсталирането на машини и оборудване (с 25.9%), производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета (с 25.1%).

Най-голямо увеличение е отчетено при производството на основни метали (с 31.1%), производството на превозни средства, без автомобили (с 18.8%) и производството на лекарствени вещества и продукти (с 6%).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg