Промишленото производство у нас бележи месечен ръст през септември

560
Промишленото производство у нас бележи месечен ръст през септември

© Pixabay.com

Сезонно изгладеният индекс на промишленото производство се увеличава с 2.3% през септември в сравнение с август 2020 година, сочат предварителни данни 2020 г. на Националния статистически институт.

През септември 2020 г. при календарно изгладения индекс  на промишленото производство е регистриран спад от 2.6% спрямо съответния месец на 2019 година.

Месечни изменения


През септември 2020 г. повишение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 3.5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%, а понижение - в добивната промишленост - с 4.3%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 21.9%, производството, некласифицирано другаде - с 10.0%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 9.0%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - със 7.5%. Съществено намаление е регистрирано при: производството на тютюневи изделия - с 8.6%, производството на превозни средства, без автомобили - с 5.5%, производството на химични продукти - с 4.3%.

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.1%, в добивната промишленост - с 2.4%, и в преработващата промишленост - с 1.9%.

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 33.0%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 26.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 26.2%, производството на облекло - с 14.9%. Най-голямо увеличение е отчетено при: производството на превозни средства, без автомобили - с 19.3%, производството на основни метали - с 15.0%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 11.6%, производството на мебели - с 8.6%.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg