„Промяната продължава“ - мото на програмата за управление на София за 2008 – 2011 г.

619
„Промяната продължава“ - мото на програмата за управление на София за 2008 – 2011 г.

Периодът от 2008 г. до 2011 г. е изключително важен в развитието на Столична община. Така започва Програмата на кмета за управление и развитие на Столична община 2008 г. – 2011 г., публикувана на сайта на общината.

За тези четири години ще постигнем хармонично развитие на столицата за превръщането й в привлекателен за живот и инвестиции европейски град, с ново качество на градската среда, който да отговори на предизвикателствата за достигане на европейските стандарти за столица на страна членка на ЕС, както и баланс в развитието на града, съобразен с увеличаващото се население, пише още в програмата.

Основните принципи в нея са открито управление; отговорно отношение към проблемите на града и на гражданите; спазване на закона, зачитане на морала и обществените очаквания; максимална ефективност на провежданите действия и започнати проекти; диалог с гражданите по различни проблеми на развитието и изграждането на София; прозрачност при управление и разпореждане с общински активи; активно използване на европейските фондове, както и гарантиране на обществения интерес при разходването на бюджетни средства.

Основните цели пред общинската управа за периода 2008 - 2011 г. са: постигане на нов стандарт на градската среда; целесъобразно, активно и прозрачно финансиране на общинските проекти; по-добро управление на търговските фирми с общинско имущество и общинско участие; преструктуриране на дружествата със социална насоченост; развитие и модернизация на инженерно-техническата и транспортната инфраструктура на града; благоустрояване на общината; по-добър обществен ред и сигурност; повече грижа за здравето на хората; интеграция на лица и групи в неравностойно социално положение; подобряване на училищната среда – ефективно управление на общинските ресурси в образованието; усъвършенстване на базата за спорт и младежките дейности; постигане на хармония между развитието на общината и околната среда; опазване и разумно използване на природното и културно-историческото наследство; превръщане на София в един от европейските културни центрове; подобряване и усъвършенстване на системата за услуги на гражданите и бизнеса, както и одобряване на административното обслужване.

Целите при управлението на общинските финанси са увеличаване на приходите от местните данъци, такси и глоби чрез повишаване на събираемостта им до 100 % в края на мандата; обосноваване и защита на необходимите средства от Републиканския бюджет за изпълнение на делегираните от държавата функции и за изграждане на общонационален обект на територията на Столична община, както и осигуряване на средства чрез участие в конкурси на МОСВ, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за безвъзмездно финансиране на екологични обекти и проекти за доизграждане водоснабдителната и канализационна инфраструктура на София.

Сред акцентите в програмата са и получаване на кредити от местни банки, EIB и EBRD и др. при преференциални лихвени и други параметри за финансиране на проекти и дейности; оптимизиране на контролните функции на Столична община по отношение събираемостта на доходи от отдадено общинско имущество под наем и от рекламна дейност; реализиране на публично-частно партньорство за осигуряване на инвестиции от взаимноизгодни инвестиционни проекти, както и привличане на средства по оперативна програма “Транспорт” за развитие на метрото, по оперативна програма „Околна среда“ за проекта за управление на твърдите отпадъци. Общината ще разчита на средства и от програмите „Регионално развитие“, „Човешки ресурси“ и „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg