Пропускаме Деня на свобода от правителството тази година

608
Пропускаме Деня на свобода от правителството тази година

1 юни е денят, в който през 2010 г. по принцип спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си - по-точно в 16 часа и 23 минути днес, вторник, според изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ). Така наречения „Ден на свобода от правителството" през последните години настъпва винаги в края на месец май, но през 2010 прескочи до юни.

Приема се, че през изтеклите 5 месеца сме работили, за да платим различните данъци и такси, тоест за държавата.

Методологията за пресмятането на тази символична дата е сравнително проста - сравняват се приходите в държавния бюджет с БВП на страната. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през годината.

Така беше изчислено, че през 2010 г. българите ще изработят средно по 174 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2010). Следователно, през 2010 ще са необходими почти 152 дни, за да се изработят предвидените 26.4 млрд. лв. приходи в бюджета. За сравнение, миналата година сме работили 3 дни по-малко, за да попълним хазната.

В допълнение, според актуализирания бюджет, съобразен с намалените приходи на държавата, денят на свободата вече е минал.

Денят на свободата от данъци отговаря на следния въпрос: „Каква е цената, която плащат гражданите за държавата?" Този ден е своеобразен показател за ролята на държавата и степента на преразпределението в икономиката. Колкото по-късно в годината настъпва този ден, толкова по-голям е размерът на държавата и съответно - облагането на бизнеса и гражданите в страната.

Ако не вземем предвид последната актуализация на бюджета, изчисленията на ИПИ показаха, че най-дълго време работим за да попълним приходите от ДДС - 39 дни, следват осигуровките - 29 дни и акцизите - 26 дни. Преките данъци ги изплащаме сравнително по-бързо, а именно - подоходния - 11 дни и корпоративния - 10 дни.

А по света?

Най-рано деня на свобода от правителството посрещат САЩ - 13 април, Австралия - 22 април и Естония - 24 април. През май месец празнуват Великобритания - 14 май, Испания - 21 май и Бразилия - 27 май. През юни това са Белгия - 8 юни, Чехия - 11 юни и Хърватска - 13 юни.

Най-късно, през месец юли „празнуват" Германия - 8 юли, Франция - 16 юли. Швеция и Норвегия - на 29 юли. В скандинавските страни късното настъпване на Деня на свобода от правителството е обяснимо с факта, че гражданите да получават повече от публичния сектор под формата на услуги, трансфери (социални плащания) и т.н.

В това отношение България изостава чувствително, защото от една страна държавата изземва голяма част от богатството на хората, а насреща не се предоставят задоволителни услуги и/или резултати - било под формата на пенсии, сигурност, образование, здравеопазване или пътища.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg