Проституцията в България- бизнес за милиони

3607
Проституцията в България- бизнес за милиони

Проституиращите в масажни салони, клубове, ВИП къщи, мотели, хотели и еротични барове в България печелят на месец средно между 2000 лв. и 5000 лв. Подялбата на парите между проституиращите и клуба е 50% на 50%. Тези данни станаха известни днес на конференцията "Проблемът със сексуалната експлоатация в България", организирана в НС от Фондация РискМонитор и Националната комисия за борба с трафика на хора, предаде БГНЕС.

Цените във високия слой секс услуги - в луксозни имения и барове - достигат 300 лв. на час, а ако минат през брокери - от 600 лв. или 1000 лв. за цяла нощ. Между 50 и 99 евро плащат чуждестранните туристи у нас за секс услуги, което отговаря на цените в еротичните барове по Черноморието. Сумите са посочили 32.60% от анкетираните чужденци, показва изследването, предаде „Фокус". По-малък е процентът на чужденците, плащали между 31 и 49 евро за услугата. Това съответства на клубовете от средното ниво на пазара на секс услугите.

Според изследването, всеки втори турист в България е получавал предложение за платен секс. При почти 1/5 от анкетираните предложението е било направено директно от улична проститутка.

Това е един изключително доходоносен бизнес и за голямо съжаление България се очертава като третата страна за износ на момичета за проституция след Румъния и Украйна, каза в словото си вътрешният министър Цветан Цветанов.

В страната има 1326 момичета, които изпълняват указания от сводниците си, 263 са публичните места у нас, където това се върши, добави той. Едно момиче, което проституира в страна от ЕС изкарва между 12 000 евро и 18 000 евро на месец, а ако един сводник има няколко момичета доходите му от тях в европейска страна извън България се очертават на около 1 млн. евро на година, съобщи Цветанов.

Най-честата причина за проституцията в България според 42% от анкетираните е бедността, по-надолу в класацията са желаните възможности за по-високи доходи и проблемната семейна среда. Това посочва в анализа си, подкрепен от детайлно изследване на нагласите у нас Георги Петрунов от фондация РискМонитор, предаде БГНЕС.

Според хората около 76% от проституиращите са роми, 11.3% посочват, че това са българи.

Половината от нашенците - 56.6% са на мнение, че проституцията е неморална дейност, почти същият процент от интервюираните - 53.4% считат, че тя е свързана с нарушението на правото на свобода и отхвърлянето на робството. Любопитно е, че 23.2% от българите смятат, че проституцията е професия като всички останали.

35% от хората у нас са на мнение, че проституцията трябва да бъде легализирана, а 47.7%- че трябва да се обяви за незаконна дейност, сочи проучването.

Друг малко известен факт е, че твърде висок процент от жените работят със сводник при организираната проституция. Според интервюираните експерти в София съществуват между 80 и 150 обекта, които предлагат платени секс услуги, а сумите, които се генерират от тях стигат от 2.5 млн. лв. до 5 млн. лв. месечно.

Пазарът на проституцията в София е разпределен между четири основни вериги. Повечето от тези вериги поддържат и силови структури, които издирват проституиращите самостоятелно и ги поставят под техен контрол. Само един от „играчите" е специализиран в луксозните клубове и в предлагането на „елитни" услуги.

И четирите вериги поддържат свои клубове в централната част на столицата, като четвъртият има и имоти в елитни квартали в полите на Витоша 

Останалите теми на конференцията засягат проблемите на законодателството относно проституцията, европейските модели за регулация на платените секс услуги и други, свързани с правозащитни механизми и международни норми за предотвратяване на нарушаването на основни права на човека.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg