Протестираме срещу затварянето на трудовия пазар в Холандия

822
Протестираме срещу затварянето на трудовия пазар в Холандия

Социалният министър Тотю Младенов се възпротиви на холандските власти, че ограничават правата на българските работници и изпрати писмо до колегата си Хенк Камп, в което иска да се премахнат мерките.

Миналата седмица стана ясно, че от 1 юли българите и румънците, както и хората от страни извън ЕС, ще получават разрешителни за работа в Холандия само при „изключителни случаи".

Младенов настоява в писмо до холандските власти, цитирано от пресслужбата на социалното ведомство, че според Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС държавите-членки, които продължават да прилагат преходни периоди за пазара на труда на българи, трябва да разграничат режима за достъп на граждани на трети държави и режима за прием на онези граждани на ЕС, към чиито държави все още има преходен период.

По думите му, съгласно разпоредбите в мерките за свободно движение на работници, всяка държава с преходни периоди към България в тази област не може да въвежда по-ограничителни условия за достъп от тези, които са действали към датата на подписване на договора за присъединяване.

Младенов припомня становището на комисар Андор на последното заседание на Съвета на министрите по заетостта, социалната политика, здравеопазването и потребителските въпроси в Брюксел, че налаганите ограничения на свободното движение за български и румънски граждани "са вредни за доброто функциониране на eдинния пазар на ЕС".

Младенов припомня и меморандума за разбирателство от 2001 г. между социалното и холандското министерство и подписаното през 2008 г. писмо за сътрудничество за спазване правилата в социалната политика в случаи на трансгранична работа.

Това писмо е политически израз на взаимния ни интерес от превенция и борба с нелегалния труд или при командироване на работници от едната държава в другата, както и за регулиране на приложимото социално законодателство, обяснява министърът.

"Отново искам да потвърдя политическата си воля и ангажимент за съвместни действия за изпълнение на постигнатите двустранни договорености с оглед намаляване или премахване на евентуални негативни аспекти по присъствието на немногобройните българи на вашия пазар на труд, както и да изразя очакванията си, че при прегледа на прилагането на "преходните" мерки в Холандия към края на 2011 г., ще има достатъчно основания, които да доведат до тяхното преустановяване", подчертава Тотю Младенов.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg