Проведе се кръгла маса за разпределението на емисиите парникови газове

356
Проведе се кръгла маса за разпределението на емисиите парникови газове

Над 50 представители на водещи компании и организации, сред които „Биовет“, „Солвей Соди“, „Агрополихим“, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Девен“, „ЧЕЗ България” и „ЕVN България”, Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) и Института по енергетика участваха в кръглата маса за националния план за разпределение на квотите на емисиите 2008-2012 г. от парникови газове, организирана от списание „Ютилитис“. На нея бяха поставени няколко основни проблема, касаещи бъдещето на търговията с емисии на парникови газове.

Според операторите на инсталации и експертите компаниите няма да могат навреме да подадат верифицирани доклади за излъчените през 2007 г. Емисии. Срокът за това изтича на 31 март тази година. Само акредитирани фирми имат право да верифицират докладите, а в момента такива акредитирани компании в България няма, а клоновете на чуждестранните са претоварени.

Според представителите на оператори на инсталации, спънка пред началото на търговия с емисии е и липсата на яснота и закъснението при стартирането на регистъра на квотите, който се подготвя от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Друг основен проблем, поставен от участниците в кръглата маса, бе за неяснотите около методиката за разпределение на квотите между инсталациите. Тази позиция бе изразена и от регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Любош Павлас. За индустрията разпределението играе ключова роля за инвестиционните решения на компаниите, посочи той. Използването на 2007 г. за базова година би означавало фалит на топлофикациите в следващите години, заявиха представители на тези дружества. 2007 беше топла и емисиите им са били по-ниски от нормалното.

Участниците в кръглата маса посочиха, че административният капацитет е недостатъчен и бизнесът е готов да подпомогне държавните институции за решаване на проблемите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg