Проверка на МИЕ установи, че парното на софиянци е отчитано грешно

388
Проверка на МИЕ установи, че парното на софиянци е отчитано грешно

След проверка на девет от 11-те фирми, извършващи услугата - дялово разпределение в София, Министерството на икономиката и енергетиката е установило, че има съществени различия между данните за проектната мощност на отоплителните инсталации, дадени от топлофикационното дружество и данните, предоставени от фирмите за дялово разпределение.
Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Освен това е установено, че всички сгради са с ограничено потребление спрямо проектната мощност, което прави невъзможно точното калкулиране на енергията.

При проверката е констатирано и че обменът на информация между топлофикационното дружество и фирма „Нелбо Инженеринг" е непълен и недостатъчен.

В резултат на проверката е решено да се пристъпи към пълна проверка на „Нелбо Инженеринг".
Както поясни Овчаров тази фирма е променяла процента сградна инсталация не само през тази зима.

Подобни нарушения са допуснати и от други две фирми, но само за ноември и декември.

Предвидени са за всяко отделно нарушение санкции между 10-25 хиляди лева, посочи още Овчаров.

Проверката е извършена съвместно със Столична община, но представителите на общината са подписали доклада от проверката с особено мнение, съобщи Анета Петрова, член на екипа от МИЕ, извършил проверката.

Министерството е изготвило нова наредба, която се очаква първо да бъде обнародвана и да влезе в сила.
Според авторите й чрез новия документ истинската консумация на топлоенергия ще бъде реално изчислявана.

Според изготвения от министерството анализ за месец декември по старата и по новата наредба, се очаква на хората с високи сметки да бъдат върнати значителни суми, след като новата наредба влезе в сила.

Министърът на икономиката и енергетиката настоя „Топлофикация - София" да се освободи от политическата демагогия и от политическите сблъсъци и призова - по повод исканата от СДС оставка на шефа на Топлофикация Наско Михов - която ще се гледа днес на извънредно заседание на СОС, да бъде проявена повече отговорност.

Не може да допуснем още една година безвластие в „Топлофикация - София", категорично заяви Овчаров.
Знам много добре, че политическите сили, играейки си на гърба на софиянци, могат да довършат „Топлофикация - София", подчерта той.

По думите му сега това се опитва да направи СДС.

Топлофикация не е виенско колело, на което на всяко кръгче може да слизаш и да се качваш, зави Овчаров и напомни, че е необходима повече отговорност, тъй като става дума за интересите на софиянци.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg