Проверяват „Кумерио Мед” АД - Пирдоп заради замърсяване на въздуха

1239
От днес започна контролно измерване на изпусканите вещества във въздуха от дейността на „Кумерио Мед” АД, гр. Пирдоп. Измерването се извършва от експерти на РИОСВ – София съвместно с Мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда.

Измерването на емисиите от производствените мощности на предприятието ще се извърши в 2 точки. Непрекъснато 24 часово мерене ще се проведе на 325 метровия комин на металургично производство.

Емисиите от него се изхвърлят високо в атмосферния въздух и могат да се разсейват на голямо разстояние. Втората точка е на 125 метровия комин при производството на сярна киселина. Замервания се правят за прах, серен диоксид, олово, мед, кадмий и арсен. Продължителността на измерването ще е 5 дни, информират от Министерството на околната среда и водите.

РИОСВ – София извършва два пъти годишно емисионен контрол на всички мощности на завода. Настоящата проверка ще установи степента на замърсяване на атмосферния въздух непосредствено преди предстоящата реконструкция на производствените мощности на „Кумерио Мед” АД. При превишаване на допустимите норми на вредни вещества изпускани във въздуха се налагат санкции според Закона за качеството на атмосферния въздух.

В момента „Кумерио Мед” няма санкция за превишение на пределно допустимите концентрации.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg