Проверяват разделени ли са не/пушачите в заведенията

565
Проверяват разделени ли са не/пушачите в заведенията

Министерството на здравеопазването започва от днес проверки в цялата страна как се спазва забраната за тютюнопушене на обществени места.

Те ще продължат до 18 март и в тях ще участват всички 28 Районни здравни инспекции. Ще се проверява дали се спазват новите правила, които влязоха в сила в края на миналата година.

Според изискванията пушене в закрити обществени места, като ресторанти, питейни заведения, барове, хотели, гари, летища, транспортни средства, офиси, училища се допуска само ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Освен това тези места трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши. В тях трябва да има и добра механична вентилация.

На вратите пък трябва да има специални табели, че помещенията са за пушачи, както и че е забранено за младежи до 18 години. В заведенията за хранене и развлечения с площ по-малка от 50 кв. м собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не и да постави съответната табела на входната врата.

Обобщените данни от проверката ще бъдат готови до 25 март.

Санкциите за нарушителите са регламентирани в Закона за здравето. За едноличните търговци са от 300 до 1500 лева, а за юридически лица от 500 до 10 000 лева. С глоба от 50 до 300 лева се наказват физическите лица, посочват от министерството.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg