Провеждат "Европейски ден на предприемача" в София за пета поредна година

332
Провеждат

За пета поредна година в София се провежда "Европейски ден на предприемача". Негови организатори са Софийския университет и Столичната община. Във форума участват представители от Белгия, Германия, Италия, Люксембург, Гърция, Испания, Сърбия и Македония. Мотото на "Европейския ден на предприемача" тази година е "Иновации и предприемачество".

Основната ни задача е да направим връзка между науката и бизнеса, каза при откриването доц. Румен Николов от Софийския университет.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов подчерта пред присъстващите, че министерството полага всички усилия да насърчава предприемачеството, създаването на динамична среда, даваща възможности на всички и основана на познанието икономика. Намерението на администрацията е да
подкрепа сътрудничеството между висшите училища, науката и бизнеса, каза Борисов. Един от начините да става това са създадените от министерството към висшите училища центрове за насърчаване на предприемачеството.

Реален дебат за партньорството на висшите училища и общинските администрации, препоръча Гинка Чавдарова - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България. Тя сподели с присъстващите, че в момента общинските администрации имат желанието и намерението да кандидатстват с големи локални проекти, но в същото време се усеща, че от ЕС се дава път на интегралните проекти, за правенето на каквито общините нямат капацитет. "Ако образователната система не помогне с магистърски програми, ще ни трябват още пет години да се научим да ги правим, но дотогава другите новоприети страни в Европейския съюз вече отдавна ще ги правят", посочи Чавдарова. Има нужда от специалисти, които да не обясняват само теорията, но и това, което се случва в практиката, допълни тя.

"Европейският съюз е общност на страни с цел просперитет", посочи Маргарит Тодоров от Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България. Иновациите са най-важния фактор, който определя накъде да бъде посоката на дадена инвестиция, продължи той.

Ниската производителност на труда в България е причината за ниските доходи у нас, каза още Тодоров. Кооперирането с чужди фирми и извън Европейския съюз ще ни помага да прилагаме вече готови решения, допълни Тодоров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg