Провеждат международна конференция за водния сектор у нас

419
Провеждат международна конференция за водния сектор у нас

Над 140 изложители и подизложители от България, Германия, Италия, Полша, Чехия, Великобритания, Белгия и други ще вземат участие на второто издание на международната специализирана изложба Вода София 2008, която ще се проведе от 27 до 30 май в Интер Експо Център – София.

Утвърдени компании от водната индустрия ще представят системи и съоръжения за поддържане, контрол и почистване на водни басейни, превенция от наводнения и речни приливи. Ще бъдат демонстрирани нови и ефективни технологии за вододобив, за пречистване на питейни и отпадни води, за водоснабдяване, за измерване и др.

На 28 и 29 май ще се проведе международна конференция “Водният сектор в България – състояние и перспективи“. Тя е организирана от Българската асоциация по водите, най-голямото в Европа специализирано изложение за водно стопанство „Васер Берлин“ и „Агенция Булгарреклама“. В нея ще участват изтъкнати специалисти от България, Австрия и Германия.

Наред с представянето на съвременни материали, машини и строителни технологии във водния сектор и при развитието на ВиК-системите, основен акцент на конференцията е обновяването на законодателство в сектора, което дава възможност за ускорена динамика за развитието му чрез значително увеличен обем от инвестиции.

За привеждането на българския ВиК сектор в съответствие с европейските екологични стандарти са необходими инвестиции в размер на 10 милиарда евро. Ако модернизацията се извършва само с публични средства, тя ще завърши към 2035-2040 г. Хоризонтът може да се скъси почти наполовина, ако се създаде приемлива среда за привличане на частни инвестиции.

Очаква се законът, дебатиран повече от 10 години от средите, формиращи политиката във ВиК сектора, да бъде разгледан от Народното събрание до няколко месеца. Възможностите, които той разкрива за проекти, реализирани в публично-частно партньорство, ще бъдат разяснени от компетентни представители на МРРБ и на МОСВ по време на конференцията. Българската асоциация по водите също ще изрази своето становище по новия проектозакон за ВиК.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg