Публично-частни партньорства ще могат да кандидатстват за финансиране от ЕС

414
Публично-частни партньорства ще могат да кандидатстват за финансиране от ЕС

Здравни заведения, които изградят публично-частни партньорства ще могат да кандидатстват с предимство за финансиране от ЕС.

За да остане цената на медицинската услуга социално поносима, след като базата бъде реновирана или се закупи нова апаратура, публично-частното партньорство ще може да покрие евентуалния дефицит на средства, като кандидатства с проекти по Програмата за действие на европейската общност в областта на здравето за периода 2008-2013 г.

Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Матей Матеев на национална конференция по проблеми на финансиране в здравеопазването с управители на държавни и общински болници в курорта "Албена".

Публично-частното партньорство е ефективен начин да се съчетаят интересите на държавата, общините и бизнеса в полза на общественото здравеопазване, без да се харчат пари от държавния бюджет и да се губи собственост, отбеляза Матеев.

По думите му, в такова партньорство рисковете почти изцяло се поемат от инвеститорите, а държавата, респективно общините, ще контролират качеството на медицинските услуги.

Чрез концесия отдаване под наем, договор за съвместна дейност или друга форма на публично-частно партньорство може да бъде решен проблемът с недостига на медицински кадри в погранични райони на страната, посочи още зам.-министърът.

На конференцията, която продължава и утре, ще бъдат представени добри практики на страни-членки на ЕС в областта на публично-частното партньорство, здравеопазването и здравния мениджмънт.

Управителите на болници ще бъдат запознати с нови банкови и здравно-осигурителни продукти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg