Публично-частни партньорства ще могат да кандидатстват за финансиране от ЕС

439
Публично-частни партньорства ще могат да кандидатстват за финансиране от ЕС

Здравни заведения, които изградят публично-частни партньорства ще могат да кандидатстват с предимство за финансиране от ЕС.

За да остане цената на медицинската услуга социално поносима, след като базата бъде реновирана или се закупи нова апаратура, публично-частното партньорство ще може да покрие евентуалния дефицит на средства, като кандидатства с проекти по Програмата за действие на европейската общност в областта на здравето за периода 2008-2013 г.

Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Матей Матеев на национална конференция по проблеми на финансиране в здравеопазването с управители на държавни и общински болници в курорта "Албена".

Публично-частното партньорство е ефективен начин да се съчетаят интересите на държавата, общините и бизнеса в полза на общественото здравеопазване, без да се харчат пари от държавния бюджет и да се губи собственост, отбеляза Матеев.

По думите му, в такова партньорство рисковете почти изцяло се поемат от инвеститорите, а държавата, респективно общините, ще контролират качеството на медицинските услуги.

Чрез концесия отдаване под наем, договор за съвместна дейност или друга форма на публично-частно партньорство може да бъде решен проблемът с недостига на медицински кадри в погранични райони на страната, посочи още зам.-министърът.

На конференцията, която продължава и утре, ще бъдат представени добри практики на страни-членки на ЕС в областта на публично-частното партньорство, здравеопазването и здравния мениджмънт.

Управителите на болници ще бъдат запознати с нови банкови и здравно-осигурителни продукти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...