ПУДООС отмени 226 решения за финансиране на обекти

788
ПУДООС отмени 226 решения за финансиране на обекти

Управителният съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) отмени 226 решения за финансиране на неприоритетни обекти и дейности за сумата в размер на 122.6 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Прекратяват се 61 договора за 36.3 млн. лв. за обекти, по които строително-монтажните работи още не са стартирали. Пълният списък на проектите е публикуван на сайта на МОСВ на ниво финансиране, подниво ПУДООС. На заседанието на Управителния съвет бяха приети следните приоритети за финансиране на еколгични проекти и дейности:

Довършване на пречиствателни станции за отпадъчни води за агломерации с над 10 000 еквивалентни жители;

Довършване на довеждащи и главни колектори до ГПСОВ за агломерации с над 10 000 еквивалентни жители;

Финансиране или съфинансиране на обекти, изпълнявани със средства от Програма ИСПА, ФАР, и др. или финансирани със средства от Европейския съюз и други източници;

Канализации в агломерации с над 10 000 еквивалентни жители с цел натоварване на капацитета на изградена ГПСОВ;

Довършване на депа за твърди битови отпадъци или разширение на съществуващи регионални депа, които са извън системата на 23-те нови регионални депа по Оперативна програма „Околна среда" /ОПОС/;

Въвеждане на системи за организирано събиране и транспортиране на отпадъците от населените места;

Опазване на редки и застрашени видове;

Развитие на националната екологична мрежа Натура 2000.

Беше взето решение, на общините да бъдат предоставяни средства за техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти за финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013" под формата на безвъзмездна помощ.

Средствата ще се предоставят на общини, които не са получили финансиране за техническа помощ по Оперативна програма „Околна среда". Целта е да се ускори процесът на подготовка на приоритетни обекти за усвояване на средствата от Кохезионния и структурните фондове на Европейския съюз.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg