Пускат на пазара само запалки, безопасни за деца, реши МС

727
Пускат на пазара само запалки, безопасни за деца, реши МС

На пазара вече ще се пускат само запалки, безопасни за деца. Това предвижда приетата от правителството Наредба за безопасност на запалките, информира пресцентърът на Министерски съвет.

Целта е в търговската мрежа да бъдат предлагани само такива, които са обезопасени и при използването им от деца не крият риск за здравето и безопасността им.
Ще бъде забранен вносът, съхранението и пускането в търговската мрежа на всички запалки с необичаен външен вид и тези, които не са обезопасени, уточняват от правителствената информационна служба.

Запалка, обезопасена при използване от деца е тази, която е проектирана и произведена така, че да не може да се задейства от дете на възраст до 4 години и 3 месеца.

Счита се, че поради нейното проектиране и защита на запалителния механизъм, за запалването й ще е необходима сила, която децата не притежават, а сложността и последователността на действията, които трябва да се извършат, няма да позволят на децата да я включат.

В наредбата е записано, че запалка с необичаен външен вид е тази, която прилича на предмет, привлекателен за деца до 4 години и 3 месеца, или ги развлича, поради това че издава звук.
Такива например са запалките, които по форма приличат на герои от анимационни филми, играчки, пистолети, часовници, телефони, музикални инструменти, автомобили, човешко тяло, животни, храни или напитки.
Запалки с необичаен външен вид са и тези, които възпроизвеждат мелодии, светят или съдържат части, които се движат или притежават друг развлекателен елемент.

Запалките, които са щамповани или украсени със символи, лого, етикети, рисунки или снимки не са с необичаен външен вид, е записано в наредбата.

Извън разпоредбите на подзаконовия нормативен акт ще останат запалките за многократна употреба (обикновено луксозни), за които лицата, отговарящи за пускането им на пазара, могат да представят необходимите документи. Те трябва да удостоверяват, че те са проектирани, произведени и пуснати на пазара по начин, гарантиращ безопасната им употреба за срок минимум 5 години, през който те би могло да бъдат безопасно ремонтирани.
За всяка запалка производителят трябва да представи двугодишна писмена гаранция.

Наредбата за безопасност на запалките ще влезе в сила от 11 май 2007 г. Разпоредбите й няма да се прилагат за запалките, които са пуснати в обръщение преди влизането й в сила, но не по-късно от 11 март 2008 г.
Контролът по изпълнение на изискванията се възлага на Комисията за защита на потребителите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg