Работещите намаляват, средните заплати се увеличават

729
Работещите намаляват, средните заплати се увеличават

В края на юни 2012 г. броят на наетите лица по трудово и служебно правоотношение намалява с 47.5 хиляди души, или 2.2%, спрямо същия период година по-рано, показват предварителните данни на НСИ.

Най-много работни места са загубени в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ - 18 100 и „Строителство” - 7 000, а в процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ - с 10.4%, и „Строителство” - с 5.3%.

Спрямо предходното тримесечие, завършило през март, броят на наетите се увеличава с 47 500 души, основно под влияние на сезонните дейности в секторите „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 37.3% и „Селско, горско и рибно стопанство” - със 7.2%.

Така в края на на юни броят на наетите лица достига 2.15 милиона души.

Средната месечна работна заплата през тримесечието се свива. За април 2012 г. тя е 760 лв., за май - 758 лв., и за юни - 755 лева. Спрямо второто тримесечие на 2011 г. обаче средната месечна работна заплата нараства с 8.4% .

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2012 г. в обществения сектор нараства с 4.0%, а в частния сектор - с 10.2%.

Най-голямо e увеличението на заплатите в икономическите дейности „Други дейности” - с 22.1%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 18.9%, и „Професионални дейности и научни изследвания” - с 16.2%.

Най-високоплатени в страната за периода са били секторите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” със средна заплата 1 776 лв: „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” , в който средната заплата е 1 547 лв. Трети е сктро „Финансови и застрахователни дейности” - 1 533 лева.

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности: „Административни и спомагателни дейности” - 498 лв., „Хотелиерство и ресторантьорство” - 499 лв. И „Селско, горско и рибно стопанство” - 572 лева.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg