Работим заедно с Унгария за европейското бъдеще на Западните Балкани

468
Работим заедно с Унгария за европейското бъдеще на Западните Балкани

  България и Унгария имат общи позиции, както по отношение на Западните Балкани, така и в рамките на Европейския съюз. Това бе мнението, което споделиха премиерът Сергей Станишев и президентът на Унгария Ласло Шойом по време на работния обяд в рамките на двудневната визита на унгарския държавен глава у нас. Лесно е да се посещават страни, които знаят всичко една за друга, подчерта унгарският президент пред българския министър-председател.

  Позициите на двете страни по въпроса за статута на Косово, политиката на Европейския съюз по отношение на страните от Западните Балкани и опитът на България и Унгария в интеграцията на ромското население бяха сред основните теми на разговора между двамата.

  Премиерът Сергей Станишев подробно запозна унгарския гост с българската визия по въпроса за статута на Косово и подчерта динамичната и активна позиция на страната ни през последните две години. Той припомни, че в София бяха проведени първите директни разговори между представителите на сръбското косовско малцинство и албанците в областта. Министър-председателят посочи, че България се стреми към обща европейска политика спрямо областта. По думите му, трябва да бъдат използвани всички ресурси на съюза, за да се установи, че косовските власти спазват принципите, залегнали в Плана „Ахтисаари”.

  Необходима е и по-ясна европейска перспектива за Сърбия и подписване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране на страната към ЕС, посочи още министър-председателят. Той отново се обяви за по-цялостна и последователна подкрепа на ЕС за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, както и за формиране на обща европейска солидарност на всички страни членки. Премиерът открои необходимостта от съвместни усилия на България и Унгария за изграждане на вътрешна солидарност в рамките на ЕС.

  Много е важно, че можем да си сътрудничим, както за гарантиране на мира и стабилността в Западните Балкани, така и по отношение на европейската им перспектива, подчерта, от своя страна, президентът Шойом. ЕС трябва да вземе отношение към региона като цяло, а не само към Косово, допълни той и сподели мнението на българския си домакин за необходимостта от гарантиране на устойчива европейска перспектива на страните от Западните Балкани.

  Премиерът Сергей Станишев и Ласло Шойом бяха единодушни, че членството на двете страни в ЕС още повече засили интензивния политически диалог между двете приятелски страни. За първата си година като страна членка на ЕС показахме, че сме полезни за съюза, подчерта премиерът и изрази интереса на страната ни към опита на Унгария в усвояването на европейските фондове. България показа, че може да отстоява интересите си без да се противопоставя самоцелно, изтъкна още той и даде за пример успеха на страната ни по въпроса за изписването на единната европейска валута на кирилица. Този успех е символичен, но страната ни взе активно участие и в дискусиите по изготвянето на Лисабонския договор, който е приемлив за всички страни в по-малка или по-голяма степен, подчерта още министър-председателят.

  Унгария е първата страна членка, която ратифицира договора още през декември миналата година. У нас предстоят обсъждания на договора, които трябва да достигнат до повече граждани, бизнеса, синдикатите и други, категоричен бе премиерът Сергей Станишев.

  Той запозна президента Шойом с икономическата ситуация у нас и подчерта част от проблемите, които изпитва страната ни като резултат от големия икономически ръст. Сред тях премиерът открои зараждащия се недостиг на квалифицирана работна ръка. Затова, по неговите думи, правителството ще насочи усилията си към квалификация и преквалификация на работната сила за сметка на намаляване на средствата, предвидени за субсидиране на заетостта.

  В отговор на интереса от страна на унгарския гост към емиграционните тенденции в България премиерът Сергей Станишев посочи, че емиграционният потенциал у нас до голяма степен е вече изчерпан след пика в края на 90-те години. Първата ни година като член на ЕС ясно го показа и сега сме изправени пред необходимостта от внасяне на работна ръка, посочи министър-председателят. Първо обаче, добави той, ще използваме вътрешните си ресурси чрез повишаване на квалификацията на работната сила. Премиерът подробно запозна госта с одобрената от правителството Стратегия за българите в чужбина и акцентира върху проекта за въвеждане на т. нар. зелени карти, които ще позволят на българите зад граница да се заселват и работят в родината.

  Снимка: Ласло Шойом и Сергей Станишев (government.bg)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg