Работна група определя инвеститора за новата ТЕЦ в комплекса "Марица Изток"

405
Работната група, която ще разработи критерии за избор на инвеститор на нова електроцентрала в комплекса "Марица Изток", започва работа на 1 октомври.

Това съобщи инж. Иван Марков, изпълнителен директор на Мини "Марица Изток", цитиран от БТА. Радневското дружество беше определено от Министерския съвет да сформира работната група.

До края на годината експертите ще определят вида на процедурата и ще разработят критериите, по които ще бъде избран инвеститор за строителството на нова мощност на базата на лигнитни въглища в източно-маришкия комплекс, уточни инж.Марков. Критериите ще бъдат представени за одобрение на министъра на икономиката и енергетиката. Сред основните критерии ще бъдат технологията, екологията, икономическите показатели, срокът за изграждане на нова електроцентрала и нейната надеждност.

15-членният екип на новосформираната работна група оглавява независимият експерт Кирил Цочев, бивш вицепремиер в правителствата на Любен Беров и Жан Виденов.

В работната група влизат също представители на Министерството на икономиката и енергетиката, на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, на енергийния системен оператор, на Мини "Марица Изток" и независими експерти.

Кандидатите за изграждане на топлоелектрическа централа с мощност 600-700 мегавата досега са шест. Това са италианската компания "Енел" - собственик на ТЕЦ "Енел Марица Изток 3"; американската компания "АЕS", която строи в момента новата ТЕЦ
"Марица Изток 1"; германската "Ерве"; собствениците на електроразпределителните предприятия в България - австрийската "EVN", чешката "CEZ" и германската "EON".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg