Работници по социална програма получават по-ниски заплати

526
Работници по социална програма получават по-ниски заплати

В КНСБ е получен сигнал, че от началото на настоящата година работниците, сключили трудови договори при едни и същи условия като през предходната по програма „От социални помощи към осигуряване на заетост”, получават по-ниски нетни заплати, информира БГНЕС.

Във връзка с това президентът на Конфедерацията доц. д-р Желязко Христов изпрати писмо до министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова. Към момента информацията е от една община, но е предприето проучване и в други, уточняват от синдиката.

При реализацията на програмата от 1 януари 2008 г. по отношение на възнаграждението на работещите по трудово правоотношение се прилагат промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а именно т. нар. “плосък данък”. Анализът на данните, с които КНСБ разполага, сочи, че месечният разполагаем доход на работещите е намален с около 14-15 лв. като резултат от липсата на необлагаем минимум при този данък.
При целогодишна заетост тази сума за едно лице възлиза на около 180 лв., или ощетяването е с размер на една заплата, подчертава д-р Христов. „Независимо от различните данни за заетите по тази програма (като разчет за Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване са заложени 26 000 души, по данни на Агенцията по заетостта са 22 000) може да се твърди, че от облагане на техните трудови възнаграждения приходите в бюджета за 2008 г. възлизат на около 4.5 млн. лв. Подчертавам, че данните подлежат на уточнение и е възможно сумата да се окаже и по-голяма.”, се казва още в писмото до социалния министър.

Логично възниква въпросът какво приложение намира в този случай Постановление № 7 на Министерски съвет от 23януари т. г. за компенсиране на заплатите и при наличие на държавна политика за елиминиране негативните последици от плоския данък за работещите на бюджетна издръжка дали и къде са предвидени целеви средства за наетите по тази програма. Проблемът касае също заплатите на работещите и по останалите програми, допълват от синдиката. Президентът на КНСБ коментира и проблема с допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.

КНСБ разполага с документално доказани ситуации, че с подписването на новите трудови договори за 2008 г. отделни лица са лишени от това доплащане въпреки наличието на натрупан трудов стаж в т.ч. и по програмата. Д-р Желязко Христов посочва още, че няма нормативно основание да не се признава натрупаният трудов стаж при упражняване на нискоквалифициран труд по националните програми.

Ако това би могло в определени случаи да се обясни с неразбиране в отделни общини, то очевидно се налага адекватна своевременна намеса на държавната администрация. В противен случай възниква съмнение дали целта не е поевтиняване на труда и икономия на средства. Синдикалният лидер настоява да се дадат указания на всички работодатели, които в преобладаващата част са кметове на общини, да не ощетяват и без друго ниските заплати на тази категория работници. Според него въпросите са от изключителна важност и следва в най-кратки срокове да се намерят удовлетворяващи решения.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg