Работниците в "Калиакра"-АД - Добрич обявиха стачка, кметът ги подкрепя

2215
Работниците в

Протестиращите работници в "Калиакра"-АД в Добрич обявиха гражданско неподчинение и не пуснаха служители от администрацията да влязат в завода тази сутрин. Порталът ще бъде блокиран през целия ден и няма да позволим да преминават и автомобили, натоварени с бутилки олио и ечемично зърно, заяви лидерът на КНСБ в предприятието Юлия Тонева.

Стачниците развяха българския трикольор и издигнаха лозунгите "Искаме европейски обезщетения", ""Бунге"= кражба и продажба", "Без работа - с достойни обезщетения". Протестиращите привличат вниманието на минувачите с тъпан, за да пуснат стотинки в шапка с надпис "Помогнете на "Бунге"".

Изпълнителният директор на "Калиакра"-АД Цветан Илиев е поканил след обяд на работна среща контактна група на работническия колектив. Синдикатите настояват в преговорите да участва целият борд на директорите, в който има и чуждестранни мениджъри. Работниците искат собственикът на рафинерията - мултинационалната компания "Бунге", да ги обезщети с по 24 работни заплати, след взетото вече решение за закриване производството на олио в Добрич. Фирменото ръководство предвижда да освободи 167 от общо 209 души, заети в завода. От "Бунге" предлагат работниците да напуснат по взаимно съгласие и да получат като компенсация по шест работни заплати.

Кметът на Добрич Детелина Николова заяви днес пред журналисти, че подкрепя протеста на работниците в завод "Калиакра", в който производството на олио се закрива. На пазара на труда излизат много добри специалисти, включително и с чуждоезиково обучение, които трябва да получат максимални обезщетения, каза Николова.

Тя допълни, че е разговаряла със служители в посолството на САЩ, както и с изпълнителния директор на рафинерията Цветан Илиев, но няма шансове традиционното
производство на олио в Добрич да бъде запазено. Сивата икономика, "спестяването" на Данък добавена стойност от някои производители на олио, заплащането на
слънчогледовото семе на земеделски производители извън упоменатите суми в договорите са част от негативните фактори, които мултинационалната компания "Бунге" - собственик на "Каликра", е отчела преди вземане на решението, обясни кметът.

По думите на Детелина Николова все още няма яснота дали "Бунге" ще запази в своя производствен каталог марката "Калиакра" или ще я продаде. Не било решено и дали производството на олио ще бъде пребазирано в заводи на "Бунге" в Румъния, Унгария или Украйна.

Работниците в "Калиакра" от днес обявиха гражданско неподчинение, като настояват да бъдат обезщетени с по 24 заплати. Фирменото ръководство предвижда да освободи 167 от общо 209 души, заети в завода.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

alberto
# 0
15:08 | 12 August 2012
Преди 3 години в един коментар под една статия в афера.бг, статията нямаща нищо общо с коментара, прочетох един материал за Калиакра АД и си направих труда да извадя визираните там лица, след което проучих колко пари може да са взели и откраднали тези красавци и красавици и ето каква е сметката от „прекрасната” им дейност след която ония педали от Бунге са затворили предприятието си Калиакра АД и са оставили повече от 300 човека без работа. Веселин Донев – 18 000 лв. Никола Димитров – 8 000 лв. (като 5 000 лв. са от случая с утайките, когато е подготвил суровото олио да бъде натоварено, като утайки и 3000 лв. от вкарване в складовете на компроментирано зърно) Златко Златев – 150 000 лв. Екатерина Михалева – 150 000 лв. Нели Йоргова – за закриване на завода и са обещани 250 000 лв. и от дребни далавери си е докарала още 20 000 лв. Георги Спасов – 180 000 лв. преди всичко от търговията със зърно (той е получавал мизата за вкаран камион с компроментирано зърно, както и комисионни от договори с така наречените наши фирми получили право да търгуват с Бунге на много по високи цени от пазарните, а също така и от транспортните фирми получили право да извозват зърното. А неговата фирма за транспорт си е докарала чиста печалба от 65 000 лв.) Камелия Монева – 35 000 лв. Цветан Илиев – Получава 500 000 лв за закриване на завода. През времето когато заводът е работил си докарва още 500 000 лв., след закриването и визирания в материала период си докарва още 250 000 лв., накупил си е доста земя в Добруджанския край, за сметка на работниците и служителите, както споменахме над 300 човека, сега е един заможен камунистически изрод от Варненско – византийски произход. Енчо Енев . 35 000 лв. Пламен Славов – 500 лв. само от утайките, обикновен работник, както и малки доходи примерно от 20лв. на камион за компроментирано зърно, когато се разтоварва да си затваря очите и да мълчи. Това всъщност се прави и от останалите работници.. Радослав Овчаров – 12 500 лв. Васил Василев – 10 000 лв. Костадинка Цонева – 15 000 лв. преди всичко да си мълчи получени лично от шефа и Георги Спасов. "ТЕХНОСТАЙЛ" ЕООД гр. Добрич – това е фирмата която е печелела почти всички поръчки след закриване на завода и от тази си дейност е прибрала около 150 000 лв. печалба, като 40 000 лв. са отишли в джоба на Цветан Илиев, 40 000 лв. в джоба на Златко Златев, който пък ги и е разпределил на своите приближени като 50% е оставил за себе си. Пояснение: Компроментирано е това зърно, което не е прието от други бази за търговия със зърно, но е прието от играчите на Бунге (Калиакра АД) срещу съответното възнаграждение. Това също така е зърно с лоши показатели, както и специално подготвени „сандвичи” от зърно и боклук, вкарани в складовете на Бунге (Калиакра АД)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg