Работодатели и синдикати се разминават за промените в Кодекса на труда

323
Работодатели и синдикати се разминават за промените в Кодекса на труда

Днес в сградата на Министерския съвет, ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ще бъде обсъден Законопроект за допълнение на Кодекса на труда, внесен от народните представители Петър Мръцков, Христина Христова и Ердоан Ахмедов.

Българската стопанска камара подкрепя мотивите на вносителите за необходимостта от изготвения законопроект, който насърчава гъвкавостта на пазара на труда и регулира тристранните отношения между работодателите, осигуряващи временна заетост, наетите работници и служители, и работодателите-ползватели.

"Въвеждането на гъвкава работа в малките и средни предприятия като един нов начин на работа би могло да повиши социалните и икономически ползи, както за фирмите, така и за техния персонал, а така също да спомогне за постигане на по-добро управление на работния поток и достигане на максимална производителност и конкурентоспособност", се казва в мотивите на БСК, публикувани на сайта на организацията.

На противоположна позиция са синдикатите, които категорично възразяват срещу законопроекта. Възраженията на синдикатите са свързани с някои терминологични неточности (основно за термините "работодател-доставчик" и "работодател-ползвател"), както и по отношение задължението на работодателите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, признаването на сключените КТД и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg