Работодатели осигуряват на минимална заплата, работници взимат много повече

390
Работодатели осигуряват на минимална заплата, работници взимат много повече

47 реални сигнала за нарушаване на трудовото, осигурителното и данъчното законодателство са постъпили през първите пет дни след старта на инициативата „На светло".

От Българската стопанска камара уточняват, че най-голям (32 бр.) е броят на сигналите, според които работниците се осигуряват върху минимална заплата или минимален осигурителен праг, а в действителност получават много по-високи доходи от трудовата си дейност.

На второ място по вид на сигнала (9 бр.) се нареждат тези за неиздаване на касови бележки и др. платежни документи или документи с невярно съдържание.

По четири сигнала са постъпили за наемане на работници без трудови договори (респективно - без осигуровки) и за неизплатени начислени заплати и осигуровки.

Според разбивката по икономически сектори 15 сигнала са срещу фирми, занимаващи се с производство на различни изделия (ел. техника, обувки, печатни материали, хранителни продукти, софтуер и др.), 12 от сигналите се отнасят до търговски обекти и заведения за хранене (най-вече за неиздаване на платежни документи); 6 сигнала са за фирми, занимаващи се с охранителна дейност (най-често за деклариране на нереално ниски възнаграждения), по 3 сигнала са получени за фирми в сферата на туризма и на транспорта, по два сигнала - за строителството и за телекоминукациите, и по един сигнал за добивната промишленост, консервната промишленост, куриерски услуги, стоматология.

По отношение на регионалното разпределение най-много (22 бр.) са сигналите, отнасящи се до фирми в София.

За проверката на 32 от сигналите е потърсено съдействието на Националната агенция по приходите (НАП).
Пет сигнала са изпратени на Главната инспекция по труда (ГИТ), а 10 сигнала едновременно се проверяват от НАП и от ГИТ, поради комплексността на декларираните нарушения.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg