Работодателите с четири въпроса за минималната заплата

549
Работодателите с четири въпроса за минималната заплата

„Подкрепяме увеличение на доходите на заетите в икономиката, като стимул за подобряване на квалификацията, нарастване на потреблението, ръст на инвестициите и техническото обновление, но в условията на крехко възстановяване и преструктуриране на икономиката, това не следва да става само и изключително по административен път". Това се казва в становище на Българска стопанска камара (БСК), изпратено до медиите, по повод течащата в общественото пространство дискусия относно минималната работна заплата и повишаването на част от пенсиите.

Решенията трябва да се вземат на ниво предприятие или бранш, смятат работодателите.

По отношение на актуализацията на пенсиите те настояват за еднакъв процент за всички пенсии, в зависимост от осигурителния доход, инфлацията и ръста на БВП, тъй като решението за индексирането на най-ниските пенсии наказва хората, които съвестно са внасяли осигуровките си и награждава тези, които не са внасяли дължимите вноски и са лъгали обществото.

Решенията за актуализация на минималната заплата и пенсиите не трябва да се вземат под натиск, заявяват от БСК. Според тях повишение, което не отчита преките и косвени ефекти, ще постави в затруднение редица фирми, особено малките и средни предприятия, които осигуряват основната част от работните места в страната.

Това решение ще принуди работодателите да закрият работни места и да освободят главно нискоквалифицираната работна ръка, което от своя страна ще доведе до допълнителен натиск върху обществените фондове и дебаланси в приходната и разходната части на държавния бюджет и бюджета на ДОО.

„Целта ни е да се гарантира бюджетната и финансова стабилност, които имат пряко влияние върху условията за бизнес", заявяват работодателите и питат:

1.Защо с административно решение трябва да се повишава заплатата на ниско образованата и неквалифицирана работна сила? Защо това се прави и за проспериращите, и за стагниращите сектори на икономиката?

2.Каква е ролята на МРЗ - бюджетен и социален инструмент или инструмент за признаване на качеството и количеството положен труд?

3.Какви ще са преките и косвените ефекти от промяната на МРЗ върху приходната и разходната част на държавния бюджет и на бюджетите на социалните фондове? Могат ли съответните бюджети да поемат тези разходи или ще се увеличава дефицитът в консолидираната фискална програма?

4.Ще се покрият ли увеличените разходи на другата част от населението, която не е в групата на „наградените"?

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg