Работодателите: Ще запознаем СБ и МВФ със случващото се

1109
Работодателите: Ще запознаем СБ и МВФ със случващото се

Работодателите у нас се надяват, че правителството ще прояви здрав разум преди промените в Кодекса за социално осигуряване (с които се предвижда и прехвърлянето на средства по лични партиди на осигурявани в ППФ към НОИ) да бъдат одобрени от Народното събрание и съответно да влязат в сила.

Работодателите не изключиха вероятността документът с промените в КСО да е подготвян дълго зад гърба на работодателите.

В противен случай в арсенала на работодателите се включва сезиране на Конституционния съд, обръщане към Световната банка (пенсионната ни система е част от усилията на СБ), МВФ, европейските институции и поощряване на работниците да търсят правата си и блокиране на съдебната ни система с хиляди колективни искове.


Това стана ясно на провелата се преди минути съвместна пресконференция на национално представителните организации на работодателите - Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, БСЧП "Възраждане", Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива.

За да не се стигне дотам обаче, работодателите вече са в активен диалог с народните представители, като досега е имало срещи с представители на почти всички парламентарно представени групи, без тази на Атака. По думите на Божидар Данев, председател на БСК, работодателските организации срещат разбиране сред народните представители, които на свой ред имат лостове за оказване на натиск за подобряване на бизнес средата в икономиката ни.

Поводът за тази обща пресконференция на работодателски организации бе предвижданата национализация на натрупаните в ППФ средства и последиците за икономиката ни.

Според председателя на УС на АИКБ Васил Велев, активите на фондовете не трябва да се прехвърлят към НОИ, защото това е форма на национализация, от която политика България се отказа преди 20-ина години. Като втора причина това да не се прави, той изтъкна сривът на капиталовия ни пазар от последните дни.

„Вече има срив на капиталовия ни пазар и това е само началото. Откакто се говори по темата цените на акциите се сринаха със-7-8%. Близо 3 млн. България загубиха 8% от парите си, които държат във фондове, акции...", посочи Велев.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg