Работодателите загрижени от исканията за по-високи заплати

316
В декларация до премиера и финансовия министър, национално представителните работодателски организации изразяват безпокойство от многобройни нереалистични искания за рязко увеличаване на заплащането на труда с мотив за бързото му доближаване до средноевропейските равнища.

Непрекъснато се правят сравнения с равнището на заплащане в други европейски страни, без да се отчитат различията в производителността на труда - БВП на човек от населението, както и в цените на потребителските стоки и услуги у нас, пише в документа, цитиран от БТА.

По данни на Евростат, производителността на труда в България - БВП на човек от населението, нараства с 2 на сто годишно и е едва 35.3 на сто от средната за ЕС. Въпреки че за последните 12 месеца, под влияние на климатични фактори и на международните цени на горивата и зърното, цените на потребителските стоки и услуги у нас се повишиха с 12 на сто, те остават 43 на сто от средното равнище на ЕС, т. е. 2.3 пъти по-ниски. В същото време средната работна заплата в България за последните 12 месеца нарасна с 18.3 на сто, т. е. с 50 на сто над повишението на цените, отичат работодателите.

Неотдавна приключиха преговорите на браншовите организации на работодателите и синдикатите за повишение на минималните осигурителни "прагове", т.е. минималните размери на заплащане на труда през 2008 г. Резултатите показват средно увеличение от 25 на сто, което неминуемо ще изтегли нагоре и останалите заплати, пише в документа.

В тази обстановка нереалистичните искания за повишаване на заплатите в пъти не могат да се оценят по друг начин, освен като заплаха за макроикономическата стабилност на страната, смятат работодателите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg