Работодателските организации обсъдиха ОП "Конкурентноспособност"

335
Работодателските организации обсъдиха ОП

Предвижданият висок максимален размер на безвъзмездна помощ е в противоречие с целевия обхват на Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007 – 2013 и означава достъп на много малък брой потенциални /и реални/ бенефициенти до финансиране от фондовете на ЕС, което ще облагодетелства много лимитиран кръг от фирми. Около това мнение се обединиха Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, БСЧП „Възраждане” и Съюз за стопанска инициатива.

На своята среща вчера работодателските организации обсъдиха Индикативната годишна работна програма за предстоящите процедури по ОП “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” за 2008 г., като формираха единна позиция, която да представят пред екипа на Министерство на икономиката и енергетиката, съобщиха от Българската стопанска камара.

Сред основните акценти в позицията са максимално бързо стартиране на Гаранционния фонд за подобряване на достъпа до финансиране на микро-, малки и средни предприятия, по приоритетна ос 3 на ОП. За постигането на тази цел работодателските организации настояват да бъдат консултирани в процеса на конкретизиране на рамката на Меморандума, подписан с Европейския инвестиционен фонд за създаване и функциониране на Холдингов фонд на основа Програма JEREMIE.

От организациите настояват още за стартиране през първото полугодие на 2008 г. на мрежа от организации, предоставящи консултантски и информационни услуги за предприятията, с оглед насърчаване на българските фирми за по-активно участие с проектни предложения в оперативната програма, по предложения от работодателските и неправителствените организации модел.

Сред акцентите в програмата е и намаляване десет пъти на предвиждания максимален размер на безвъзмездно финансиране на фирмите при осъществяване на технологична модернизация, който в момента е 3 – 5 млн. лева. Ако това не бъде изпълнено, то при 4 по-големи ресурси по ОП „Конкурентоспособност“, в сравнение с досега наличния подобен ресурс по Програма ФАР, финансираните проекти ще бъдат 10 пъти по малко. На практика, при запазване на предвижданите в момента максимални размери, годишно може да се очаква да бъдат финансирани едва около 15 проекта на максималния размер при около 200 финансирани годишно по Програма ФАР.

Организациите настояват за приоритетно насочване на мерките по ОП „Конкурентоспособност“ към над 250 000 работещи в момента в страната микро-, малки и средни предприятия, а не към 670-те големи предприятия, които биха могли да генерират необходимите им финансови ресурси по други начини – например чрез борсата или чрез преференциални кредити от банки.

Според работодателските организации високият максимален размер на безвъзмездната помощ ще доведе до изкривяване на конкурентна среда поради създаване на чувствителна финансова неравнопоставеност на субекти, опериращи в еднакви сфери на действие. Те обърнаха внимание, че посочените средства не са пари за иновации, а става дума за безвъзмездно даряване на оборудване /производствен капацитет/ на частните фирми в особено големи размери за България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg