Работят по законопроект, регламентиращ предотвратяването на конфликт на интереси

664
Работят по законопроект, регламентиращ предотвратяването на конфликт на интереси

Да започне подготовката на проект на специален закон за предотвратяване на и санкциониране при конфликт на интереси, реши Комисията по превенция и противодействие на корупцията (КППК) към Министерския съвет. На заседание днес членовете й обсъдиха засилването на контрола по спазването на Етичния кодекс на лицата, заемащи висши държавни длъжности, и обобщиха предложенията на министрите за нови антикорупционни мерки, съобщиха от правителствената информационна служба.

Идеята за законопроекта беше лансирана от министър-председателя Сергей Станишев в началото на март, когато на оперативно заседание правителството обсъди мерки за ограничаване на средата за корупция и на възможностите за корупционни практики. Премиерът възложи на КППК да ги обобщи и да ги подготви за приемането им като акт на Министерския съвет. Очаква се това да стане на заседанието на кабинета следващата седмица.

В работната група, която ще подготвя новия закон, ще бъдат поканени за участие и представители на Висшия съдебен съвет, за да предложат текстове по отношение конфликта на интереси при магистратите.

Програмата за изпълнение на Стратегията за прозрачно управление и за превенция и противодействие на корупцията през 2008 г. ще бъде допълнена с промени в някои от законите, решиха членовете на КППК. Изменения и допълнения в Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за държавната собственост, Закона за МВР, както и в регламентацията за контрола на горивата ще гарантират по-голяма прозрачност на управлението и завишени санкции в случаи на корупционни действия. Бяха приети предложения за конкретни текстове, увеличаващи прозрачността в процедурите за разпореждане с държавна собственост и при провеждане на търговете за обществени поръчки.

Председателят на КППК – министърът на вътрешните работи Румен Петков, отново обяви твърдото намерение да бъде направена оценка на законодателството, отнасящо се до противодействието на контрабандата: да бъдат предложени нормативни промени за наказания на търговци, търговски обекти и складове, които излизат извън рамките на закона и търгуват нерегламентирано с акцизни стоки. Според министър Петков е необходимо да бъдат предприети сериозни законови стъпки, които да играят, от една страна, възпираща роля върху действия, които ощетяват обществото, държавата и хазната, и от друга страна – санкциониращият режим да бъде много по-тежък и категоричен.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg